• 059 059 039
  • info@delavskastranka.siUstanovni Kongres stranke Demokratične stranke dela – DSD je bil dne 31. julija 2010 v Trebnjem.

Demokratična stranka dela je bila ustanovljena, da bi zaščitila vrednote dela in delavske pravice ter začela nujni boj za pravičnejšo delitev ustvarjenega bogastva. Nezadržno in vedno hujše izkoriščanje zaposlenih na eni strani ter požrešnost lastnikov kapitala in podjetij na drugi, je namreč razlog za naraščanje števila revnih in zmanjševanje števila (pre)bogatih, ki pa imajo v svojih rokah čedalje večji delež družbenega proizvoda.

Ker se nobena dotedanja politična stranka ni resno zavzela za razvoj družbeno odgovornega gospodarstva, ki bi upošteval varovanje okolja, pravično delitev ustvarjenega premoženja, omogočal ohranjanje solidarnosti in socialne države, udeležbo delavcev pri dobičku in upravljanju ter solastništvo zaposlenih, se je skupina razmišljujočih državljank in državljanov z mag. Francem Žnidaršičem na čelu odločila ustanoviti Demokratično stranko dela – DSD.

1. marca 2014 je Demokratična stranka dela (DSD) s strankama Iniciativa za demokratični socializem (IDS) in Stranko za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije (TRS) ustanovila Koalicijo Združena levica in skupaj smo stopili iz prisilne medijske anonimnosti. Na Evropskih volitvah 2014 nismo dobili svojega poslanca, a smo dosegli za novince solidnih 5,5 % glasov.

Koalicija Združena levica (DSD, IDS, TRS in 4. Skupina – civilnodružbena gibanja in posamezniki) je bila na predčasnih volitvah v Državni zbor istega leta uspešna. 6 kandidatov z liste se je uvrstilo med poslance Državnega zbora novega sklica.

V DSD nismo in ne sprejemamo razmer, v katerih je prišlo do velikega družbenega in ekonomskega razvoja, zaradi česar je bilo ustvarjenega ogromno bogastva, pri čemer pa se krepi izkoriščanje delavskega razreda, ki postaja vse revnejši, njegove skozi stoletni boj priborjene pravice usihajo, s tem pa ostaja brez pogojev za dostojno preživetje in varno starost.

Ker sindikati kot organizacija civilne družbe niso uspeli v zadostni meri zavarovati položaja in pravic zaposlenih, postaja Demokratična stranka dela novo uporabno orodje, ki na zakonit način omogoča pohod delavcev na oblast, kjer bodo sami in neposredno odločali o svoji usodi danes in v prihodnje. Če bodo sprejeli odločitev, da pri tem sodelujejo, bo njihova sedanjost znosnejša, prihodnost pa lepša. Če take odločitve ne bo, si bodo svoje nesreče krivi sami, ki pa jih bo doletela, brez izjeme. To bo pomenilo nadaljevanje izkoriščanja s strani kapitala, življenje v bedi brez priborjenih pravic, ponižno čakajoč na drobtinice, ki bodo padale z mize bogatašev.

V zadnjih 24. letih se je nakopičilo veliko problemov. Ti se sami ne bodo rešili, zato je odziv številnih, ki jim ni vseeno, da se spreminjamo v hlapce kapitala razumljiv. Ena od rešitev je tudi vključevanje in združevanje v Demokratični stranki dela. Le z združevanjem in skupnim bojem je namreč moč rešiti težave, s katerimi se soočamo. Zato vidimo svojo aktivno vlogo v družbi kot rešitev in možnost za ohranitev demokratične, pravne in socialne države. Tako demokracija, kot pravna in socialna država so namreč danes. v škodo večine prebivalstva, ogrožene in na robu propada. Rešitev lahko predstavljajo le ljudje, ki se aktivno vključijo v družbenopolitično dogajanje in s tem pripomorejo k reševanju nakopičenih problemov…

Skupaj smo močnejši! Pridružite se nam!

Pridruži se nam na Facebook-u